Skaldeman

Herren heter Sten Sture Skaldeman. Fadern till dagens LCHF-kost, som från början kallades "GI-Noll". Sten har med hjälp av LCHFs kostupplägg gjort sig av med 60 kilos övervikt och kunnat avnjuta alla positiva fördelar och effekter som LCHF-kosten ger. Han har även skrivit ett antal böcker om såväl kost som recept som kan vara till stor hjälp och inspiration för den LCHF-intresserade. Ni kan läsa mer om honom på hans hemsida: www.skaldeman.se

Skaldemans ratio
För att enkelt kunna räkna ut om en matartikel, måltid eller helt dagsintag är tillräckligt fet, har Sten tagit fram en formel som kallas Skaldemans ratio. Den går ut på att dividera fettmängden med proteinet och kolhydraternas sammanlagda värde. Med andra ord;

Fett (g) / (Protein (g) + Kolhydrater (g))

Ju högre ratio, desto bättre! En ratio på 1,0 är generellt utmärkt för de som önskar gå ned i vikt. En person som har många kilos övervikt (uppåt +20kg) bör helst ha ett dagsintag på över 1,2 i ratio. Har man endast ett fåtal sista kilon att bli av med så räcker det med en ratio på 0,75.

För att ta ett exempel så kan vi räkna på Arlas vispgrädde, vilken har följande näringsinnehåll (per 100 ml);

Fett = 40g, Protein = 2g, Kolhydrater = 3g

40 / (2 + 3) =  8,0 Skaldeman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar