Diab. & LCHF-start

Observera att följande information är baserad på min personliga upplevelse. Diabetes kan te sig lika i många avseenden och olika i många andra. Det som hänt mig behöver nödvändigtvis ej vara gällande för dig. Texten avser främst Typ 1-diabetiker.


När man som ungdomsdiabetiker går över från exempelvis vanlig husmanskost, bestående av en stor del kolhydrater, till LCHF har man såväl omedelbara, som mer utdragna förändringar att vänta. Jag talar då främst om blodsockret och dess beteende under kostbytets första dygn/vecka. Viktigt att tänka på är att det tar ett par dygn innan du börjar märka av någon större förändring av blodsockrets beteende. Upp till närmare en vecka innan LCHF-kostens fulla förbättring på blodsockernivån visas.

Under de första dygnen med LCHF kommer du sannolikt ha kolhydratdepåer kvar i kroppen, vilket kommer fortsätta jonglera runt med ditt blodsocker. Har du ett blodsocker som svänger väldigt mycket från högt till lågt under dagarna så kommer det fortsätta bete sig så under de första LCHF-dygnen. Dock kan du eventuellt märka av en successiv minskning av såväl toppar som dalar på blodsockerkurvan. Framåt dag fyra bör det mesta av de överflödiga kolhydraterna lämnat din kropp, varvid blodsockret börjar stabilisera sig och lägga sig på en rakare, jämnare linje genom hela dygnet. Såväl dag som natt.

Viktigt att ta itu med, omkring fyra, fem dygn in, är att justera eventuellt långtidsverkande insulin (sprutbehandling) alt. bolusdosen (pumpbehandling), vilket generellt kan minskas, ofta kraftigt, för att ej riskera att trycka ned blodsockret för lågt vid återkommande tillfällen under dygnet. Jag vill poängtera att ge LCHF-kosten minst en vecka för att uppleva den fulla förändringen på blodsockret (om det främst är blodsockret du ändrar kosten för). Avbryt ej livsstilen bara för att förbättringar uteblir de första två dagarna!


Sedan har du en stor förändring som sker med omedelbar verkan, vilket är måltidernas påverkan på blodsockret. Fortsätt inte ta samma insulinmängder till LCHF-måltiderna som du hittills tagit. Med en avsevärd reduktion av kolhydrater i maten så blir påverkan på blodsockret minimal (beroende på hur strikt LCHF man valt att gå efter), varvid en ursprunglig måltidsdos med stor säkerhet kommer ta ned dig för lågt i blodsocker, med risk att orsaka kraftig insulinkänning och i värsta fall koma.

I mitt personliga fall fick jag, efter livsstilsombytet, minska mitt långverkande insulin (Lantus) från tidigare 26 enheter per dygn, ned till nuvarande 12 enheter per dygn. (Jag experimenterar fortfarande för att hitta den bästa nivån, då jag även på så pass stark minskning fortfarande får någon blodsockerdipp under dagen.) Mina måltidsdoser på gamla husmanskosten kunde vara allt från 12 till 18 enheter beroende på vad jag åt. Idag klarar jag ungefär 50% av mina måltider utan något måltidsinsulin alls. Hälften av mina måltider möter jag med en till två enheter snabbverkande insulin (NovoRapid) om jag äter något med aningen mer kolhydrater (dock äter jag aldrig över sammanlagt 25g kolhydrater per dygn).


En annan makalöst stor skillnad är att du kan börja lita mycket mer på ditt blodsocker, då dess stabilitet ökar avsevärt med LCHF-kost! Har du, även med blodsocker på t.ex. 6,5, fortfarande känt dig osäker inför ett arbetsamt pass (jympa, gym, arbete etc.) och velat äta något blodsockerhöjande innan, bara för säkerhets skull, så är det något du kan börja vänja dig av med. Personligen har jag aldrig tidigare kunnat lita på mitt blodsocker och haft en överhängande oro, under de flesta aktiviteter jag deltagit i, över att jag närsomhelst skall börja ligga lågt i socker och få en känning. Och det är långt ifrån alltid optimalt att behöva gå iväg för att äta något, samt invänta återhämtning.

På LCHF har jag exempelvis legat på 4,3 i blodsocker innan ett timmes långt jympapass, och efter avslutat pass sett blodsockret ändras med maximalt ~0,2 enheter, om något alls! Under den tid som har gått med mitt livsstilsbyte har jag fått en relation till mitt blodsocker som jag aldrig kunnat drömma om tidigare! Det är även med spänning jag inväntar mitt första LCHF-HbA1c framåt slutet på augusti. Det kan inte bli annat än en otrolig förbättring. Så även med största säkerhet för dig, oavsett om du har Typ 1- eller Typ 2-diabetes!


Mer info kan tillkomma varefter jag själv upplever fler förändringar med min diabetes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar